1

Годишњица бомбардовања

Данас је обележена  годишњица почетка бомбардовања тадашње СР Југославије од стране Нато алијансе. Два миленијума град Ниш постоји , али у својој историји није запамтио тако концентрисано и тако неразумно разарање какво се догодило пре равно седамнаест година.
Сирене које су означавале долазак авиона НАТО огласиле су се у граду, почев од 24. марта, па до краја ваздушне кампање, укупно 129 пута, а Нишлије су у склоништима провеле 52 дана, пет сати и 14 минута, колико је град био под ваздушном опасношћу, што је око 70 одсто укупног времена. Ниш је гађан из ваздуха, за 78 дана бомбардовања, 40 пута, 28 пута ноћу и 12 пута дању. Током ваздушне кампање погинуло је 56 Нишлија, а више од 200 је рањено. На град је током ваздушне кампање испаљено 324 разорних пројектила: 161 авио-бомба, 36 контејнера касетних бомби, 71 крстарећа ракета, 8 графитних пројектила.
Срушено је око 120 објеката, а преко 3. 400 стамбених, пословних и војних објеката је оштећено
  У име града Ниша венац на спомен капели и споменку поред Универзитета положио је градски већник Милош Банђур и заменик председника Скупштине Града Ненад Станковић.
Бројне делегације званичника,војске ,полиције и грађана положиле су венце на споменике, а претходно су свештеници нишке епархије служили помен невино страдалим Нишлијама.