Међународни дан толеранције

image_pdfimage_print
У свету се данас обележава Међународни дан толеранције. Дан када се подсећа на то да је потребно уважавати туђе мишљење, осећања и уверења.
Генерална Скупштина Уједињених нација је 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у сладу с Декларацијом о принципима толеранције која је потписана од чланица 16. новембра 1995. године. То је дан који подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас.
Поводом Дана толеранције градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић рекао је да је “толеранција  поштовање, прихваћање и уважавање богатства различитости у светским културама, форма изражавања и начин да будемо људи . Толеранција подразумева вољу и способност прихватити и допустити различитост, било да се ради о разликама у политичком уверењу, или о верским, расним или полним разликама”
Град Ниш је 2013.године установио награду за толеранцију “Цар Константин” која се додељује за исказано изузетно лично ангажовање и опредељеност у борби против сваког вида расне, политичке, верске, језичке, културне и сваке друге дискриминације и афирмацији толеранције и културе дијалога.

 

You may also like...