Дан примирја у Првом светском рату

image_pdfimage_print

На Војничком гробљу у Нишу, поводом Дана примирја у Првом светском рату, положени су венци на спомен-костурницу у српском делу гробља и на спомен обележје где су сахрањени британски војници и одата пошта погинулима и жртвама рата.

 8_2574_2161_venciДан примирја обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је у Француској потписано примирје у Првом светском рату. На овом гробљу почива преко 2500 српских и енглеских војника који су своје животе дали у Великом рату. На једном делу сахрањивани су и војници Аустро-Угарске.

 Градоначелник Ниша положио је венац и истакао да се историја не треба и не сме заборавити.

 “Онај ко не поштује историју и претке, заслужује да му се то понови. Историју и прошлост треба неговати, поштовати и чувати” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић

Венце страдалим војницима положио је и председник ГО Палилула на чијој се територији налази Војничко гробље.

 На Делијском вису сахрањивани су и оболели од пегавог тифуса 1914. и 1915. године који су лечени у нишкој Војној болници. Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

You may also like...