Čestitka povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope

image_pdfimage_print

150508-dan-pobede

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić čestitao je svim građanima Dan pobede nad fašizmom.

“Čestitam Dan pobede nad fašizmom, ali ujedno i dan hrabrosti i slave svih naroda koji su dali svoj doprinos u borbi protiv nacizma, kao najveće ideološke pretnje koja se pojavila u novijoj istoriji. Značajnu ulogu u pobedi nad fašizmom imao je i naš narod sa hiljadama boraca koji su svoj život dali za slobodu i poštovanje ljudskog dostojanstva. Posebno mesto u svetloj oslobodilačkoj tradiciji našeg naroda zauzimaju ruski vojnici koji su dali ogroman doprinos u konačnom slamanju nacizma. Srbija danas čvrsto zastupa principe miroljubive saradnje i dosledno se zalaže za toleranciju i saradnju sa ostalim državama Balkana, ali i doprinosi ukupnim naporima za postizanje globalne stabilnosti u svetu. Zadatak nove generacije je jačanje tradicije prijateljstva, saradnje i bratstva sa svim narodima koji zajedno sa nama obeležavaju praznik pobede”, kaže se u čestitki.

Dan pobede nad fašizmom, praznuje se kao sećanje na datum kada je pre 68 godina završen Drugi svetski rat. U tom najkrvavijem sukobu u istoriji čovečanstva nestalo je više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

9. maj je Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope. Upravo 9. maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao “Šumanova deklaracija”, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Na Savetu Evropske unije u Milanu 1985. godine je donesena odluka da se 9. maj svake godine obeležava kao Dan Evrope.

“Evropa predstavlja našu realnost i svako ko želi dobro ovoj državi ne sme isključiti Srbiju iz Evrope, jer takvo isključivanje znači odsustvo realnog sagledavanja stvari. Simbolika 9. maja kao Dana pobede nad fašizmom, ali i Dana Evropeje veoma važna, jer označava istorijsku i herojsku prošlost koje ćemo se uvek sećati, ali sa druge strane, moramo biti svesni da put u Evropu predstavlja važnu stavku u ekonomskom i privrednom oporavku Srbije”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Možda Vas zanima i sledeće...