Светски дан Рома

image_pdfimage_print

150408-dan-roma

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић честитао је данас свим припадницима ромске националне заједнице 8. април, Међународни дан Рома.

“Свим припадницама ромске националне заједнице честитам Међународни дан Рома, са жељом да убудуће живе боље, срећније и у међусобној толеранцији са већинским народима. Мислим да наш град представља добар пример дугогодишњег суживота етнички различитих националних заједница и убеђен сам да ће овај тренд бити настављен и убудуће. Град Ниш ће учинити све што је у његовој надлежности да се уклоне било какве назнаке дискриминације ове националне заједнице, као и да се омогући несметано укључивање Рома у образовни систем и функционисање друштва уопште”, каже се у честитки градоначелника Перишића.

Обележавање Светског дана Рома установљено је како би се скренула пажња јавности на тежак положај тог народа широм света. Одлука да се 8. април обележава као њихов дан донета је на Првом светском конгресу Рома у Лондону од 4. до 8. априла 1971, када је усвојено као име народа Ром, што на матерњем језику значи човек.

You may also like...