Čestitka povodom Hanuke

image_pdfimage_print

hanuka

Povodom najradosnijeg jevrejskog praznika Hanuke, čije obeležavanje počinje večeras, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je čestitku svim vernicima jevrejske veroispovesti.

„Dragi prijatelji, u ime svih građana Niša i u svoje lično ime, upućem vama i vašoj porodici iskrene želje za zdravlje, mir i sigurnost. Svake godine Hanuka predstavlja dan kada se podsećamo svih naših zajedničkih duhovnih i porodičnih vrednosti. Neka vas u životu prati junaštvo Makabejaca i neka vam sveta svetlost Hanukije pruži radost, svako dobro i duh zajedništva. Hag Sameah, srećan praznik!“, poručio je u čestitki gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

Praznik, koji se obeležava službama, okupljanjem porodica i paljenjem sveća na posebnom svećnjaku, poznatom kao Menora za Hanuku ili Hanukija, osam sveća za osam dana.

Hanuka predstavlja proslavu pobede Jevreja Makabejaca nad paganskom helensko-asirijskom vojskom predvođenom Antiohijem IV, kao i posvećenja Drugog Hrama koji je oskrnavljen tokom helensko-asirijske okupacije Jerusalima.

Možda Vas zanima i sledeće...