Средство економског развоја у служби локалних заједница

image_pdfimage_print

У организацији Амбасаде Француске у Србији и Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, одржан је семинар “Политика руралног развоја: средство економског развоја у служби локалних заједница”. Представници јединица локалних самоуправа и институција подршке руралном развоју са територије Нишавског, Пиротског, Топличког, Пчињског и Јабланчког округа имали су прилику да сеuprsseminar упознају са могућностима и изазовима у коришћењу предприступних фондова намењених руралном развоју и размене примере добре праксе са француским колегама.

 “Наша села се суочавају са великим демографским проблемима и миграцијама из села у град. Ниш je некада био индустријски гигант, и у том сектору је велики број запослених био баш са сеоског подручја. Сада, у периоду транзиције, тешко је очекивати да у свету убрзаног технолошког развоја може да се врати старој слави, јер је реиндустријализација изузетно скупа. Пољопривреда и прерада хране би требало да буду главни носиоци развоја овог дела Србије. Наши пољопривреднци су спремни да уче и стичу нова знања и сматрамо да улагање у знање јесте основа за здрав развој нашег села”-рекао је Љубивоје Славковић, заменик градоначелника Града Ниша на отварању семинара.

 Виржини Манфрони, аташе за сарадњу Амбасаде Француске у Србији је напоменула да је “јачање децентрализоване сарадње Србије и Француске отпочела још 2012. године потписивањем споразума о сарадњи, и да је сарадња Града Ниша и региона Жиронд била у области културе и омладине. Како је Француска пуно допринела креирању мера Заједничке оквирне политике ЕУ (Common Agriculture Policy-CAP) идеја је да се помогне Србији у процесу приближавања ЕУ тако што ће на најбољи начин покушати да пренесе искуства из својих регија. Рурални делови регије Жиронд су по много чему слични овом делу Србије па отуда и жеља да управо и покушамо да направимо везу између ове две области. Стуб развоја политике руралног развоја у Француској лежи управо у породичним газдинствима и у квалитету производа и то је нешто на чему би требало и радити у овом делу Србије”

 “Битно је видети на који начин политике руралног развоја се планирају и у ком правцу се развијају како би знали како да их спроводимо”, закључио је Жозеф Ђустиниани, саветник за европске интеграције при Влади Србије који је био и модератор овог семинара.

Можда Вас занима и следеће...