Široka društvena saradnja sa Rusijom

image_pdfimage_print

9_2478_2065_saradnjarusijaDanas je u kabinetu predsednika Skupštine Grada Niša, prof. dr Mileta Ilića, dan nakon obeležavanja Dana Ruske Federacije, održan prijem za najvišu delegaciju Srpsko-ruskog humanitarnog centra, na čelu sa kodirektorom Viktorom Safjanovim.

Ovo je prva zvanična poseta ovog Centra gradskoj Skupštini, prilikom koje je najpre izražena zahvalnost ruskim prijateljima na požrtvovanosti i zalaganju tokom nedavne vanredne situacije u zemlji.

Inače, Srpsko-ruski humanitarni centar je osnovan još 2009. godine, da bi zvanično počeo sa radom 2012, a njegov pun kapacitet delovanja se tek očekuje. Sastanku su osim predsednika Skupštine i kodirektora Centra, prisustvovali i gradski većnik, prof. dr Žarko Ranković, predsetavnici Saveza boraca i Obora za obeležavanje jubileja Prvog i Drugog svetskog rata.

 Prof. Ilić je na sastanku istakao da je postojanje ovog Centra u Nišu komparativna prednost grada u odnosu na druge lokalne zajednice i da Grad Niš pruža neospornu podršku njegovim aktivnostima.

 Ono što je obeležilo ovaj sastanak, jeste da se osim razgovora o delovanju Centra i saradnji sa Gradom u slučaju vanrednih okolnosti, razmatralo i o široj društvenoj saradnji, koja se tiče odnosa dva naroda – ruskog i srpskog.

 Na sastanku su dogovoreni konkretni planovi za obeležavanje važnih datuma u ovoj godini, vezani za godišnjice iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao što je pokretanje ideje o podizanju spomenika posvećenom Drugom svetskom ratu, a najavljena je i poseta velikog ruskog hora, povodom 14. oktobra, Dana oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu.

 Jedna od inicijativa sa današnjeg sastanka, koju je obnovio predsednik Skupštine, jeste i formiranje Kulturnog centra Rusije, odnosno Ruske sobe u Nišu, za šta je potrebna podrška Ambasade Ruske Federacije u Beogradu.

Možda Vas zanima i sledeće...