Отворен простор за дневни боравак у Геронтолошком центру

image_pdfimage_print

8_2475_2062_dnevniboravakУ Геронтолошком центру у Нишу свечано отворен простор за дневни боравак старијих дементних особа. Новоизграђени објекат отворили су Амбасадор Сједињених Држава у Србији Мајкл Кирби и градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић. Простор дневног боравка моћи ће да прими 20 старијих дементних особа који ће у оквиру свог боравка у трајању од 12 сати дневно имати комплетну негу и надзор, а при томе неће бити на сталном смештају у овој установи.

“Желим да се захвалим америчкој амабасади у Србији која је новчаном донацијом у износу од 300 хиљада долара помогла изгадњу објекта за дневни боравак дементних старијих лица. Наша обавеза је да штићеницима оваквих установа обезбедимо достојанствену старост, овом донацијом учињен је значајан корак у овом правцу, јер ће овај објекат са својих 250 квадратних метара моћи да задовољи све стандарде неопходне за смештај старијих дементних лица у оквиру дневног боравка. Град Ниш је као суфинансијер у пројекту учествовао плаћањем накнаде за градско грађевинско земљиште у износу од око 780 000 динара”, рекао је градоначелник Перишић.

Амбасадор Кирби истакао је да је изградња и адаптација овог простора поклон грађана САД-а најстаријој популацији Ниша кроз партнерство европске команде војске Сједињених Држава и амбасаде ове земље у Србији.

Простор Центра за дневни боравак интегрисан је на постојећу зграду Геронтолошког центра и пружњем својих услуга покушаће да категорији људи која једна је од најрањивијих у друштву значајно побољша квалитет живота. Овом донацијом америчка амбасада показује висок степен друштвене одговорности и недвосмислено показује да је саставни део овог друштва.

You may also like...