Делегације Белогорода и Курска посетиле град Ниш

image_pdfimage_print

8_2467_2053_belgorodДелегације града Белгорода и Курска боравиле су данас у Нишу, а наставак добре сарадње формализован је потписивањем споразума са градом Белгородом и отварањем спомен плоче у улици која ће убудуће носити назив “Курска”.

 У Градској кући потписан је најпре споразум о сарадњи са градом Белгородом.

 “Ова сарадња између Ниша и Белгорода је током претходних година била врло активна, до сада је реализована сарадња између Клиничког центра Ниш и Обласне болнице Белгорода, Постоји и сарадња између позоришта Ниша и Белгорода, која подразумева размену уметника, учешће на колонијама, гостовања представа, а и универзитети Ниша и Белгорода сарађују углавном кроз размену студената,” рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић. У име града Белгорода споразум је потписао Александар Гармашев, заменик градоначелника. Потписивању је присуствовао и Први секретар Амбасаде Руске Федерације у Србији Валентин Кољасјев.

 Пријатељски односи између Ниша и Курска датирају још из 1920. године, када је икона Мајке Божије, “Знамење” Курскаја Коренаја, била на чувању у Нишу.

 У међувремену, ти односи су прекинути услед бројних ратова, али из те везе проистекла је даља сарадња између два града.

 Почетком 2001. године, започет је процес поновног успостављања партнерских односа између Града Курска и Града Ниша.

 Започети су преговори, како о поновном успостављању, тако и могућем проширењу сарадње између два града у разним областима: економској, научној, културној. Данас је уприличено и отварање спомен плоче у улици која се налази на територији ГО Пантелеј, а која ће убудуће носити име града Курска и која ће на симболичан начин сведочити о пријатељству два града.

You may also like...