Колективни уговор са јавно – комуналним предузећима

image_pdfimage_print

8_2395_1984_uuuuuuuuuuuuuuuugovorjkpГрад Ниш и представници реперезентативних синдиката јавних предузећа у стамбено-комуналним делатностима потписали су данас посебни колективни уговор којим се регулишу права и обавезе радника ових предузећа. У име града уговор је потписао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић.

“Ово је веома значајан посебни колективни уговор, јер се његовим одредбама пре свега штите права радника. У припремању овог уговора били су поред синдиката ангажовани и представници града, ресорни градски већник и заменик градоначелника. Неке одредбе у којима је било одређених пропуста смо исправили и сматрам да је овај уговор плод заједничког рада свих актера и синдикалаца и представника града за добробит пре свега радника ових предузећа”, рекао је градоначелник Перишић.

Према његовим речима поједине делатности које обављају јавна предузећа доводе иста у монополски положај, али како је нагласио то никако не значи да здрава конкуренција није потребна, већ напротив она представља стимуланс да се боље ради и ускладе однос цена и квалитета рада.

Овим Посебним колективним уговором уређују се права, обавезе и одговорности запослених из радног односа у јавним комуналним и другим јавним предузећима чији је оснивач Град Ниш као и међусобни односи учесника овог колективног уговора.

Овај Уговор, закључен је између оснивача, и репрезентативних синдиката Самосталног Синдиката комуналаца Ниша и ГСЈСКД «Независност» у име свих запослених у јавним комуналним и другим јавним предузећима чији је оснивач Град Ниш.

You may also like...