Нова ангио сала на југу Србије

image_pdfimage_print

8_2383_1971_angiosalaУ Лесковцу је званично после пробног рада отворена ангио сала за ургентно збрињавање кардио-васкуларних болесника.

 Отварању сале присутвовао је и председник удружења кардиолога Србије и градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, који је рекао је да је ово својеврсна децентрализација кардиологије и медицине.

 Он је нагласио да лекари не треба да се плаше компликација, јер су оне увек и свуда могуће и присутне, а инсистирао је и на едукацији становништва, коме треба указати на штетности дувана и лоше исхране, као значајних фактора ризика.

 У опрему ангио сале у Лесковцу ресорно министарство уложило је 85 милиона динара, али недостаје још опрема, као, на пример, аортна балон пумпа која најбрже спасава животе пацијентима без притиска и пулса.

 Иначе Србија је на трећем месту у Европи по смртности од кардио-васкуларних обољења.

 “Тражицемо то од Министарства, од спонзора, али и од локалне самоуправе са којом имамо фантастичну сарадњу. Данас ангио сала ради са два лекара, а још један лекар ускоро завршава едукацију, шест техничара, два рентген техничара. Требаће јос кадрова, али то зависи од броја оболелих”, појаснио је Небојша Димитријевић, директор лесковачке болнице.

 “Планирамо да покријемо целу Србију оваквим салама јер пацијенти морају бити збринути у наредна два сата од момента кад осете симптоме инфаркта миокарда. Министарство ће учинити све да обезбеди потребну опрему и едукацију”, рекао је Перисав Векић, државни секретар у министартсву здравља.

You may also like...