Sveti Nikola

image_pdfimage_print

8_2318_1904_svetinikolaDanas je dan posvećen Svetom Nikoli, krsna slava velikog broja domaćinstava u Srbiji.

 Ovim povodom gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić uputio je čestitku svim građanima koji slave ovog sveca.

 “Svim vernicima pravoslavne veroispovesti koji danas slave krsnu slavu posvećenu Svetom Nikoli, najsrdačnije čestitam slavu, uz želju da sa svojim najbližima i prijateljima uz prazničnu trpezu u svom domu, provedu lepe trenutke u miru i ljubavi”.

 Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, dece i studenata širom hrišćanskog sveta, a većini Srbaje baš ovaj svetitelj krsna slava. Na ovaj dan, 19. decembar, svi mornari širom sveta bacaju sidra na jedan dan i odaju počast ovom svetitelju.

 On je jedan od svetaca koji je uspeo da ujedini Istok i Zapad, jer se na njegov dan širom sveta organizuju razne proslave u njegovu čast. Kod Pravoslavnih Srba ovo je najčešća slava, i dok polovina slavi, druga polovina ide na slavu.

Kakav je bio ovaj svetitelj koji je živeo u 4. veku najbolje govori tropar otpevan u njegovo ime koji kaže da je Sveti Nikola bio “Pravilo vere i obrazac krotosti”.

 Upokojio se u dubokoj starosti 343. godine, a mošti mu počivaju u italijanskom gradu Bariju, koji je u toku prenosa 1071. godine bio pravoslavni grad.

 Sveti Nikola je takođe prisutan u rimokatičkim zemljama, pa za njegov dan deca dobijaju poklone od starijih i to se smatra za dar od Svetog Nikole. Takođe, Sveti Nikola se na Zapadu smatra pretečom Deda Mraza.

Možda Vas zanima i sledeće...