Обилазак цркве Светог Пантелејмона

image_pdfimage_print
ОБИЛАЗАК ЦРКВЕ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНАГрадоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић и председник Скупштине Града проф. др Миле Илић заједно са руководством градске општине Пантелеј и свештеницима нишке епархије обишли су цркву Светог Пантелејмона. Током овог радног састанка представника Града и свештенства СПЦ, закључено је да ће се у Нишу и даље радити на одржавању свих историјских споменика у цркви Светог Пантелејемона.За следећу годину планирано је редовно озелењавање дворишта и постављање споменика Стефану Немањи, истакли су приликом обиласка радова на Пантелејског цркви, градоначелник Ниша, први човек нишког парламента и председник општине Пантелеј.

Доста тога је већ урађено у порти ове цркве, али да би ово историјско и духовно благо засијало пуним сјајем, договорене су наредне активности.

У дворишту цркве су поплочане стазе, уређен паркинг и амфитетатар. Недавно је поставаљено ново осветљење, а тренутно се ради на звонику. На реду је завршетак реконструкције главне капије, озелењавање и постављање Споменика Стефану Немањи.

Црква Св. Пантелејмона прва је црква подигнута одмах по ослобођењу од Турака, 1878. године. Стотинак метара изнад нове цркве налазе се остаци старе коју је подигао Стефан Немања. У дворишту храма неколико је извора воде за које се верује да су чудотворни и лековити.

You may also like...