Већи трансфери градским општинама

image_pdfimage_print

kucaЧланови Градског већа, на седници којом је председавао градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић, једногласно су усвојили амандман на Предлог одлуке и утврђивању прихода који припадају граду, односно градским општинама и распореду трансферних средстава из буџета Града Ниша градским општинама у 2014. години, којим је предвиђено да се увећа учешће градских општина у коришћењу прихода од пореза на имовину на 1.5%, са првобитно планираних 0.9%.

Како је образложио заменик градоначелника Љубивоје Славковић, оваква одлука донета је након договора градоначелника проф. др Зорана Перишића и председника Скупштине града проф. др Милета Илића са председницима градских општина и скупштина општина.  Договорено је да се не умањује износ средстава који је градским општинама био одређен и прошле године, са јасном намером да се општинама у надлежност пренесу већа овлашћења, како би оне истински постале општине у којима ће грађани моћи да остваре већину потребних услуга.

– Овакво финансијско подржавање организације рада градских општина представља први корак у преношењу већих надлежности, како би оне преузеле много више одговорности. Верујем да би се тако Град растеретио многих оперативних послова, а са друге стране, одговорност према грађанима приближила би се на онај ниво који је самим грађанима био много више одговарајући, образложио је заменик градоначелника Љубивоје Славковић.

Како је појаснио заменик градоначелника Љубивоје Славковић, иако су трансферна средства из републичког буџета Граду смањена за 30%, Град није смањио износ трансферних средстава градским општинама, како би се градским општинама омогућило нормално функционисање и преузимање нових задатака већ почетком наредне године.

You may also like...