Početak radova u gerentološkom centru

image_pdfimage_print

8_2302_1888_gerontoloskiAmerički ambasador SAD-a Majkl Kirbi u obeležio je početak radova u Centru za dnevni boravak starih lica u Gerontološkom centru u Nišu. U pitanju je projekat humanitarne pomoći u iznosu od 350.000 dolara.

Ovaj projekat preko Kancelarije za vojnu saradnju američke ambasade, finansira Evropska komanda oružanih snaga SAD-a, a radove nadgleda Inženjerija američke vojske. Prostor Centra za dnevni boravak biće dodat na postojeću zgradu Gerontološkog centra i pružaće sve usluge potrebne za dnevnu brigu o 25 starih lica sa invaliditetom. Ova kategorija ljudi jedna je od najranjivijih u društvu, i ovim projektom će im se značajno poboljšati kvalitet života.

Početku radova prisustvovali su pored američkog ambasadora u Srbiji Majkla Kirbija i gradonačelnik Niša prof dr Zoran Perišić, gradski većnik Branislav Ranđelović, direktorka Gerontološkog centra Mirjana Stamenković i državni sekretar Ministarstva rada Brankica Janković.

Gradonačelnik Perišić je rekao da je zadatak lokalne samouprave “da starosti vrati dostojanstvo” i da briga Niša o starima neće biti završena sa izgradnjom centra. Niški gradonačelnik je najavio razgovore sa predstavnicima Ministarstva zdravlja o osnivanju Gerijatrijskog centra za palijativno zbrinjavanje.

Kako je najavljeno dograđeni objekat trebalo bi da bude završen do juna 2014. godine.

Možda Vas zanima i sledeće...