Međunarodni dan slepih i slabovidih

  • IMG-91b9301353460e40078ed33d958a2fc3-V
  • IMG-91b9301353460e40078ed33d958a2fc3-V
image_pdfimage_print

 

 

U Srbiji se 15.oktobra obeležava  međunarodni dan slepih i slabovidih. Poznat i kao “Dan belog štapa”, ovaj dan u Srbiji obeležava više od 12.000 slepih i slabovidih, koliko, prema podacima Udruženja “Beli štap”, u našoj zemlji ima osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom.

Gradska većnica zadužena za socijalna pitanja Tijana Đorđević Ilić izjavila  je ovim povodom da Grad Niš u okviru svojih nadležnosti  pomaže organizacijama slepih i slabovidih sa milion i trista pedeset hiljada dinara godišnje kroz programske aktivnosti.

Tako je trenutno u pripremi projekat „Jedan laki korak“ na osnovu kojeg će u određenim delovima grada biti izgrađena tzv. taktilna polja bezbednosti,namenjena slepim i slabovidim ljudima.Ova vrsta pomoći podrazumeva izgradnju taktilnih polja bezbednosti  u blizini saobraćajnih raskrnica ili pešačkih prelaza koja pomažu ljudima sa ovom vrstom invaliditeta da se lakše snalaze u prostoru i bezbedno prelaze ulicu.

Aktivnosti koje u okviru svojih nadležnosti i projekata preduzima Grad Niš su još i afirmacija Saveza slepih i slabovidih ,ali i sveukupna zaštita ove kategorije stanovništva  kroz pružanje pravne pomoći, psiho-socijalne podrške i zadovoljavanja svih njihovih kulturno-umetničkih, sportsko-šahovskih i rekreativnih potreba.

Možda Vas zanima i sledeće...