PREDSTAVLJENO IDEJNO REŠENJE ZA VIŠENAMENSKI MULTIFUNKCIONALNI OBJEKAT KULTURE

  • IMG-6b9925ccd0d9e35806250fdf010fc4bf-V
  • IMG-6d5650b34ce4c0e6d3e423ba46402f3c-V
  • IMG-538d352191ccce3f045bb1fbf58b649c-V
  • IMG-f093c919949abc8f08a87d40c85463f0-V
image_pdfimage_print

Višenamenski objekat kulture u Nišu gradiće se na 15 hiljada kvadrata, a nalaziće se na uglu Bulevara Nemanjića i Blagoja Parovića. U sklopu ovog objekta predviđeno je pet hiljada kvadrata izložbenog prostora, amfiteatar sa oko 1.800 mesta u gledalištu, veliki parking prostor, hotel, kafići i restorani kao i vidikovac.

Na konkursu za dizajn koji je sproveden u drugoj polovini 2018. godine, a koji je realizovan preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, pristiglo je 10 radova. Stručna komisija opredelila se za rad tima arhitekata koji su činili  Aleksandar Slaviković i Dejan Miletić iz Beograda.

“ Čitav objekat zamišljen  je u obliku  kocke koja bi pratila spoljašne forme i prostore koji se mogu koristiti u toku dana i van radnog vremena samog objekta“, rekao je Slaviković.

Prema njegovim rečima, objekat je zamišljen u duhu modrenog dizajna ali u skladu sa okolinom gde će biti smešten.

“ Predviđen je veliki galerijski prostor, amfiteatar, kafići, kao i hotelski prostor gde će, uglavnom, biti smešteni izvođači“, kazao je Slaviković.

Glavni urbanista Grada Niša, Nikola Lečić, istakao je da je sama lokacija, na uglu Bulevara Nemanjića i Blagoja Parovića, jedna od poslednjih neizgrađenih većih blokova na ovom potezu. U okviru ovog urbanističkog bloka nalaziće se budući Kulturni centar koji predstavlja, višenamenski objekat za potrebe kulture i drugih kulturnih manifestacija, pored toga u okviru ovog bloka nalaziće se i Delta planet“, rekao je Lečić.

 „Druga faza je imovinska priprema lokacije  koja bi trebalo da bude u vlasništvu grada pre dobijanja građevinske dozvole. Očekujemo da, u toku ove godine, te aktivnosti budu završene i da ćemo naredne godine imati spreman projekat da konkurišemo da li kod države, kod nekog drugog fonda, da li će se finasirati delom sredstvima grada to ćemo videti ali mi u ovom trenutku moramo da se usresredimo da najkvalitetnije završimo fazu projektovanja“, kazao je Lečić.

Član komisije Goran Vojvodić rekao je da se prvonagrađeni rad  izdvojio, ne samo kvalitetom rešenja, nego i  načinom na koji je odrađena tema.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da je izgradnja ovakvog višenamenskog objekta kulture od velikog značaja za razvoj Niša.

Kultura je prvo mesto gde se ogledaju država i njeno društvo, osećaj kvalitetnog života i visok životni standard ne mere se samo zaradom već i kvalitetom obrazovnih i kulturno umetničkih ustanova u gradu, širinom kulturnih mogućnosti“, rekao je Bulatović.

On je dodao, da su mnogi svetski gradovi izgradili  imidž upravo zahvaljujući nekoj kulturnoj instituciji ili manifestaciji.

„Izgradnjom višenamesnkog objekta kulture želimo da stvorimo kvalitetnije uslove za razvoj i podsticanje, kulturnog i umetničkog stvaralaštva , obezbedimo bolje uslove za dostupnost, kulturnih sadržaja i podstaknemo inovativnost i kreativnost“, kazao je Bulatović.

Sprovodioci konkursa bili su Zavod za urbanizam i Društvo arhitekata Niša, a on je realizovan posredstvom Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projkete.

„Zahvaljujući investicijama, Grad Niš ekonomski se razvija, stvaraju se svi neophodni uslovi za održivi razvoj i ulaganje u sport, umetnost, kulturu i sve one sadržaje koji život naših sugrađana čine potpunijim i lepšim. S tim u vezi, raduje me činjenica da je Grad Niš krenuo u realizaciju projekta izgradnje višenamenskog multifunkcionalnog objekta za potrebe kulture, a raduje me i činjenica da kao Kancelarija možemo da damo svoj doprinos. Siguran sam da smo uspeli u našoj nameri i da je Grad Niš dobio dragoceno idejno rešenje za višenamenski objekat čija se izgradnja očekuje sa velikom pažnjom, ne samo zbog boljitka koji će doneti u oblasti kulture, već i zbog toga što će delu grada u kome će se naći, zajedno sa još nekim objektima, dati jedan potpuno drugačiji, urban izgled“, rekao je načelnik niškog KLERP-a Milan Ranđelović.

Možda Vas zanima i sledeće...