Завод за уџбенике донирао књиге Народној библиотеци

image_pdfimage_print
Завода за уџбенике  донирао је Народној  библиотеци у Нишу комплете школске лектире и своја капитална издања које ће моћи да користе ученици Ниша и сви чланови библиотеке у оквиру своје едукације.
 „Управо је школска лектира онај саставни део почетка стварања навике да се чита и преко класичних дела упознаје са књижевним  достигнућима домаћих и страних стваралаца.
Ову животни фазу звану лектира сви смо на неки начин прошли,неко читајући са пажњом ,а неко покушавајући да заобилазним путем преко разних сажетака буде у току о радњи дела,али у сваком случају прочитали у потпуности или не ,нема тог ученика који са собом из школе није понео макар делић онога што је прочитао кроз лектиру.
Данас нишка библиотека има респектабилан број  корисника, који се мења из дана у дан, ја процењује се  на преко 20.000.
Библиотеку дневно посети преко 400 корисника, а број издатих књига дневно буде око 800.
Захваљујем се у име града Ниша Заводу за уџбенике на овој донацији , са жељом да и убудуће наставимо добру сарадњу на задовољство нишке читалачке публике,“ рекао је градоначелник Ниша Дарко Булатовић приликом примопредаје књига.
Помоћ институцијама културе од посебног је значаја ,јер се на тај начин негује оно најзначајније , а то је сама духовна срж једног народа,чијим се развојем  комплетира и развитак државе у целини.
Познато је да је управо дух донаторства и задужбинарстав красио истакнуте личности нашег народа  и да је њиховим личним залагањем  будућим генерацијама остављено културно-историјско наслеђе.
Управо је здање Народне библиотеке „Стеван Сремац“ настало  на сличан начин ,јер је Нишки владика, Јероним Јовановић, давне 1894. године, тестаментом завештао своју кућу с двориштем, новац и богату личну библиотеку за оснивање библиотеке,која је  свечано отворена  1904. године.Још једна веома важна донација стигла је 1906. године када је након изненадне смрти Стевана Сремца, његов брат, Јован Сремац, поклонио је целокупну пишчеву личну библиотеку Народној библиотеци.

You may also like...