Дан Војске Србије

image_pdfimage_print

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање модерне српске државе и војске. Као продукт самосталности српске државе, уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гарде, од 76 младића „по стасу и угледу“ из најбољих сеоских кућа.

У спомен парку Бубањ  Дан војске обележен је пригодним програмом и изложбом војне опреме,коју су могли да разгледају грађани.
Присутне је поздравио командант Треће бригаде Војске Србије пуковник Предраг Грбић и подсетио на историјски датум везан за 1815 годину и Други српски устанак.
У име Града Ниша свим припадницима војске празник је честитао градоначелник Ниша Дарко Булатовић.
Специјални падобрански скок са заставама Србије,Војске,63.падобранског батаљона и Града Ниша извели су припадници чувеног 63.падобранског батаљона из Ниша.

Српска војска настала је из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности нашег народа и наше војске. Војска Србије негује ову суштинску везу, тако да и у условима професионализације остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно. Грађани, такође, препознају ту судбоносну повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро.

You may also like...