Обележен 3. децембар, Дан ОСИ

  • PRIJEM
  • tijana
image_pdfimage_print

Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, са својим сарадницима угостио је у Градској кући представнике удружења и организација. Свечаним окупљањем подржана је идеја о потреби побољшања квалитета живота особа са инвалидитетом, о једнакости уживања људских права и равноправном учешћу у свим сегментима јавног живота.

Питања социјалне и здравствене заштите, правна безбедност на раду, запошљавање особа са инвалидитетом, као и медијска промоција и подршка у остваривању права – неке су од кључних тема које су овом приликом истакнуте.

 Градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, напоменуо је да Град ове године издваја скоро 100 посто већи износ финансијских средстава у односу на досадашњу праксу. „То је скроман допринос – наводи градоначелник – али и искрен показатељ колико мислимо на вас, или, што је можда најзначајаније, колико ћемо у будућности мислити на вас, јер сте ви битан део друштва, јер смо сви ми потпуно једнаки.“ Интеграција особа са инвалидитетом у просторе јавног, политичког, економског и културног живота Града, уклањање физичких и друштвених баријера, поштовање дигнитета, као и остваривање социјалних, економских, образовних и здравствених права, представља важну законску али и етичку обавезу Града Ниша, истакао је градоначелник Булатовић. Активна политика запошљавања инвалидних особа, препозната је као један од примарних циљева локалне самоуправе. На републичком нивоу посматрано, Ниш и представља град који је уложио највише средстава за запослење особа са инвалидитетом. Овим поводом, Булатовић је поручио: „Желим да осетите подршку Града Ниша, да се осетите значајним и корисним делом нашег друштва, да ову кућу осетите као своју.“

Чланица Градског већа за социјална питања, Тијана Ђорђевић Илић, истакла је да равноправно укључивање на тржиште рада, социјална и економска сигурност, остваривање права инвалида рада, али и свих особа са инвалидитетом, као и поштовање личног и људског достојанства, представља најважнија питања социјалне политике Града Ниша.  

Заменица заштитника грађана за права особа са инвалидитетом, Владана Јовић, напоменула је да Град Ниш представља пример добре праксе имплементације особa са инвалидитетом. Владана Јовић подсетила је да се Град Ниш календарске 2016. године нашао на листи градова награђених за допринос развоју свих облика приступачности за особе са инвалидитетом на својој територији.

You may also like...