Potpisan memorandum o zaštiti i novim istraživanjima kulturno-istorijskog nasleđa grada

image_pdfimage_print

U Gradskoj kući danas je potpisan memorandum o saradnji Grada Niša i Balkanološkog i Arheološkog instituta koji funkcionišu u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti.

U ime Grada memorandum je potpisao gradonačelnik Darko Bulatović koji je istakao značaj saradnje  sa institutima SANU kako bi se očuvalo i istražilo kulturno-istorijsko nasleđe Niša.

Poptpisivanje memoranduma predstavlja početak realizacije ideje  da se kroz osnivanje fondacije „Naisus“ radi na očuvanju i istraživanju bogatog arheološkog nasleđa koje poseduje naš grad.

„Antičko nasleđe Niša sve obavezuje da se prema njemu ophodimo sa osobitim poštovanjem, stručno i nedestruktivno. Obavezuje nas i da ga na neki način oživimo, kroz naučne radove koji nedostaju ali i da ga uključimo u privredne i turističke tokove grada Niša“, rečeno je prilikom potpisivanja memoranduma.

Grad Niš će kroz Fondaciju Naisus, sačuvati i valorizovati tragove svoje prošlosti u Tvrđavi, na Gradskom polju, na Medijani i na brojnim drugim mestima.

Projekat bi trebalo da okupi naučnike iz Srbije, ali i sa prestižnih evropskih univerziteta   kako bi se sprovelo značajno istraživanje Gradskog polja, gde bi prema navodima stručnjaka trebalo da se nalazi vila sa oktagonom iz rimskog perioda u kojoj su boravili značajni vladari Rima uključujući i Konstantina Velikog.

Možda Vas zanima i sledeće...