Рок за легализацију објеката истиче 1. марта

image_pdfimage_print

У великој Сали Скупштине Града Ниша представници министарства Грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре одржали су у присуству градоначелника Ниша Дарка Булатовића, састанак са члановима комисија за пописивање објеката који су задужени за реализацију процеса озакоњења објеката на територији нишких општина. Рок за озакоњавање објеката  је померен до 1. марта 2017. године, до када би требало да се заврши попис ових објеката.

У Нишу је до сада овај процес текао веома споро, па је формирањем нових комисија  за пописивање објеката чији су чланови правници и инжењери грађевинске струке учињен нови напор да се овај процес убрза.

Представници комисија имали су прилику да у директном разговору са стручњацима из министарства отклоне све недоумице везане за обављање њиховог дела посла.

Закон о озакоњењу објеката усвојен је 20. новембра 2015. године. Закон о озакоњењу требало би да по брзој и јефтиној процедури омогући грађанима да легализују своје објекте. Циљ је да се за што краће време озакони што више бесправних објеката, по што нижим ценама, како би се сазнао коначан број некретнина у Србији. Процењује се да је у Србији протеклих година изграђено око 1,5 милиона нелегалних грађевина које би требало да буду уведене у легалне токове. Некретнине које су изграђене “на дивље” које нису пријављене или евидентиране морају да се попишу и укњиже у катастар непокретности. Цене такси за озакоњење крећу се од 5.000 до 50.000 динара – у зависности од површине објекта.

You may also like...