POČELE 42. NIŠKE MUZIČKE SVEČANOSTI

image_pdfimage_print

U prepunoj sali Niškog Simfonijskog orkestra sinoć su počele 42. Niške muzičke svečanosti. Niškoj publici na otvaranju su se predstavili niški simfoničari, a kao solistkinja nastupila je poznata pijanistkinja Rita Kinka, pod dirigentskom palicom holandskog umetnika Jozefa Suilena, a izveden je, premijerno, Rahmanjinov 3.koncert u d molu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović koji je svečano otvorio 42.NIMUS, istakao je značaj ovog festivala za Grad Niš i poručio da je kulturno nasleđe najveće bogatsvo Grada koje govori o nama. On je pohvalio organizaciju i ljude koji umetnost stvaraju i koji publici daruju nemerljivo. Gradonačelnik je pozdravio sve umetnike koji će u Nišu nastupiti, kako naše domaće, tako i goste iz Slovenije, Grčke, Češke, Holandije i Makedonije. Siguran sam da će vaši nastupi biti izuzetni i da će niška publika to umeti da prepozna. Nadam se da ćete i večeras i narednih večeri u ovako impozantnom broju ispunjavati festivalski prostor i da nećete štedeti dlanove jer je za muzičare najveća satisfakcija upravo vaš aplauz, rekao je Gradonačelnik.

Inače, ovogodišnji NIMUS trajaće do 10.novembra. Biće izvedeno ukupno 9 koncerata. Organizatori NIUMUSA su Simfonijski orkestar i Niški kulturni centar, a pokrovitelj Grad Niš.

 

Možda Vas zanima i sledeće...