DELEGACIJA RUSKOG GRADA ROSTOVA U POSETI NIŠU

image_pdfimage_print

Predstavnici ruske delegacije iz Rostova i udruženja kozačkih privrednika sastali su se danas u Gradskoj kući sa zamenikom gradonačelnika Niša prof.dr Milošem Banđurom i njegovim saradnicima i razgovarali o potencijalima Niša i okoline za uspostavljanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede.

Ovo je  samo prvi u nizu sastanaka koji će se organizovati u cilju povezivanja ruskih i srpskih poljoprivrednih proizvođača, kako bi se, u skladu sa potrebnim standardima, povećao izvoz domaćih proizvoda na tržište Rusije.

Zamenik gradonačelnik prof.dr Miloš Banđur rekao je da je Grad Niš spreman da podrži svaki oblik saradnje sa ruskim privrednicima. On je dodao da se ruska delegacija informisala o potencijalima saradnje sa našim gradom, najviše u oblasti poljoprivrede, ali i o mogućnostima za saradnju u prerađivanju poljoprivrednih proizvoda i izvozu u Rusiju. Zamenik gradonačelnika je naglasio da je moguće i unapređenje kulturne saradnje i istakao značaj duhovnih veza dvaju naraoda, ali da je od neprocenjive važnosti da se te veze prošire i na privredu.

Jedan od predstavnika ruske delegacije, privrednik Vasilij Filipovič Hejlo kazao je da je cilj njihovog dolaska u Niš pomoć braći Kozacima u Srbiji, ali i uspostavljanje ekonomske osnove i saradnje sa privrednicima u Srbiji. Očekujemo da dobijemo vaše privredne, odnosno komercijalne ponude na ruskom jeziku u elektronskoj formi, da bismo te predloge prezentovali ruskim investitorima, poručio je Hejlo.

Inače, u našem regionu se 60 hiljada domaćinstava bavi poljoprivredom. Trećina teritorije zauzima poljoprivredno zemljište i najviše se gaje žitarice, dok je tek 12 odsto predviđeno za proizvodnju voća i povrća.

Možda Vas zanima i sledeće...