Vučić sa ambasadorima obišao Nišku tvrđavu

image_pdfimage_print

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, zajedno sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima 22 zemlje članice Unije, obišli su danas Nišku tvrđavu, gde su se upoznali sa istorijom ovog grada i juga Srbije.

U šetnji po pomenutom zdanju bili su i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović, minisitarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Sa istorijatom tvrđave i grada, premijera i zvanice iz EU upoznao je lokalni vodič, koji im objasnio da je tvđava nastala još u vreme Rimskog carstva, zatim je nastavila da se razvija kao grad u vreme Vizantije, a da su tvrđavu nakon toga, kao svoje uporište, koristili i Turci u vreme Otomanskog carstva.

Deo priče je i da je upravo u Naisu rođen rimski car Konstantin, koji je u istoriji ostao upamćen po tome što je uveo hrišćanstvo u Rimsko carstvo i što je izgradio Konstatinopolj.

Možda Vas zanima i sledeće...