Niš i Vizantija

image_pdfimage_print
Ovaj naučni skup po 15.put okuplja istaknute istraživače naše prošlosti na Dan sv. cara Konstantina i carice Jelene, sa ciljem da se evropska naučna javnost upozna o značaju Niša za svekoliki hrišćanski svet.
Do sada je preko 600 eminentnih naučnika učestvovalo na ovom samitu posvećenom Nišu i Vizantiji,objavljeno je 13 zbornika na preko 6000 strana,što govori o ozbiljnosti i veličini ovog naučnog skupa
Cilj organizatora naučnog skupa je da doprinese sveobuhvatnijem rasvetljavanju ranohrišćanske, vizantijske i postvizantijske prošlosti Niša, kao i njen odjek na potonje duhovno, kulturno i umetničko stvaralaštvo Niša, Balkana i Evrope.
To podrazumeva interdisciplinarnost i prisustvo istoričara umetnosti, istoričara, arhitekata, arheologa, klasičnih filologa, istoričara književnosti, teologa, filozofa.
Okupljanje uglednih naučnika, posebno onih sa Balkana, i usmeravanje njihovih znanja na prostore grada Niša, od neprocenjivog je značaja u rasvetljavanju mnogih nepoznanica iz istorijsko-umetničke prošlosti Niša i oblasti koja mu gravitira.
Samo na temeljima znanja o bogatoj hrišćanskoj prošlosti može se doći do prave slike o gradu Nišu.
Zadatak simpozijuma je da skrene pažnju evropske naučne javnosti na značaj Niša za svekoliki hrišćanski svet.
Nije dovoljno da se ponosimo time što je Car Konstantin rođen u Nišu, već da kroz sopstvena dela  krenemo u duhovni preobražaj i svojim postupanjima budemo primer budućim generacijama,kako se poštuje kulturno istorijsko nasleđe.

Možda Vas zanima i sledeće...