Ниш и Византија

image_pdfimage_print
Овај научни скуп по 15.пут окупља истакнуте истраживаче наше прошлости на Дан св. цара Константина и царице Јелене, са циљем да се европска научна јавност упозна о значају Ниша за свеколики хришћански свет.
До сада је преко 600 еминентних научника учествовало на овом самиту посвећеном Нишу и Византији,објављено је 13 зборника на преко 6000 страна,што говори о озбиљности и величини овог научног скупа
Циљ организатора научног скупа је да допринесе свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и поствизантијске прошлости Ниша, као и њен одјек на потоње духовно, културно и уметничко стваралаштво Ниша, Балкана и Европе.
То подразумева интердисциплинарност и присуство историчара уметности, историчара, архитеката, археолога, класичних филолога, историчара књижевности, теолога, филозофа.
Окупљање угледних научника, посебно оних са Балкана, и усмеравање њихових знања на просторе града Ниша, од непроцењивог је значаја у расветљавању многих непознаница из историјско-уметничке прошлости Ниша и области која му гравитира.
Само на темељима знања о богатој хришћанској прошлости може се доћи до праве слике о граду Нишу.
Задатак симпозијума је да скрене пажњу европске научне јавности на значај Ниша за свеколики хришћански свет.
Није довољно да се поносимо тиме што је Цар Константин рођен у Нишу, већ да кроз сопствена дела  кренемо у духовни преображај и својим поступањима будемо пример будућим генерацијама,како се поштује културно историјско наслеђе.

You may also like...