Otvoren kutak za roditelje i decu

  • kutak 2
  • kutak 3
image_pdfimage_print
U okviru projekta podrška odgovornom roditeljstvu danas je otvoren prostor za druženje dece i roditelja u kontrolisanim uslovima kako bi se ponovo uspostavilo poverenje i kontakt između roditelja i dece- “Kutak za mene mamu i tatu “Ovo je adekvatan prostor koji zadovoljava potrebe dece i stvara podržavajući ambijent u situaciji kada se dete suočava sa novonastalom situacijom prekida zajednice života njegovih roditelja.
Prostor Centra za socijalni rad u Nišu u kome se realizuju viđenja u kontrolisanim uslovima ne zadovoljava potrebe dece. Šta više, ovaj prostor izaziva kod dece i dodatnu traumatizaciju, s obzirom da se nalazi u službenim prostorijama Centra za socijalni rad u kojem su i druge službe Centra sa kojima dete dolazi u kontakt tokom postupku razvoda roditelja. Problem dodatno komplikuje i odnos roditelja prema Centru za socijalni rad koji iz pozicije organa starateljstva učestvuje u postupku razvoda dajući nalaz i stručno mišljenjeo roditeljskim kompetencijama. Neki roditelji na najsuptilniji način ugrožavaju pravo deteta na nesmetan kontakt sa drugim roditeljem, otežavaju detetu da razume šta se događa i koji je cilj dolaska u ovu instituciju.

Prema aktuelnim podacima iz Knjige dežurstava za 2016. godinu, u Centru za socijalni rad trenutno se 40 dece viđa u kontrolisanim uslovima sa roditeljem sa kojim ne živi. 

Možda Vas zanima i sledeće...