Ниш и Византија

image_pdfimage_print

150604-nis-i-vizantija

Преко 50 византолога из земље и света представиће своје радове на 14. међународном научном скупу “Ниш и Византија” који је свечано отовре у слаи универзитета. Тема овогодишњег окупљања је “Градови и грађани византијског света”. Преко 50 учесника из земље и света представиће своје научне радове.

Међународни научни скуп сваке године научну јавност подсећа на значајан тренутак или знамениту личност из периода Византије и византологије. Ове године је у знаку “Градова и грађана византијског света”.

Циљ организатора научног скупа је да допринесе свеобухватнијем расветљавању ранохришћанске, византијске и поствизантијске прошлости Ниша, као и њен одјек на потоње духовно, културно и уметничко стваралаштво Ниша, Балкана и Европе. То подразумева интердисциплинарност и присуство историчара уметности, историчара, архитеката, археолога, класичних филолога, историчара књижевности, теолога, филозофа.

Окупљање угледних научника, посебно оних са Балкана, и усмеравање њихових знања на просторе града Ниша, од непроцењивог је значаја у расветљавању многих непознаница из историјско-уметничке прошлости Ниша и области која му гравитира. Само на темељима знања о богатој хришћанској прошлости може се доћи до праве слике о граду Нишу.

Задатак симпозијума је да скрене пажњу европске научне јавности на значај Ниша за свеколики хришћански свет.

You may also like...