Документарни филм о фудбалском клубу Раднички Ниш

image_pdfimage_print

150508-radnicki-film

У биоскопу “Купина” данас је свечано означен почетак снимања документарног филма о фудбалском клубу Раднички из Ниша који је током више од 90 година постојања постао спортски бренд овог града. Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић цитирао је један транспарент нишких мераклија који гласи “Раднички је љубав Ниша”. Према његовим речима и заиста ова љубав траје више од 90 година.

“И поред ватрених организованих навијача, популарни нишки запад одувек је био трибина истинских љубитеља радничког, где су се редом смењивале псовке као део нашег фолклора, али и озбиљне тренерске и стручне опсервације.

Када је почетком осамдесетих година прошлог века сјајна генерација нишких фудбалера стигла до полуфинала Купа Уефа, што је данас за готово све клубове са Балкана апсолутно у домену пуке теорије, једна стара народна песма обрађена је на специфичан начин, а кључна реченица у песми била је КУДЕ ЈЕ ТАЈ НИШ?

И заиста на мапи фудбалске Европе тек се назирао један град у Србији који је полагано излазио из сенке главних градова тадашње велике Југославије. Прво велико и организовано навијање десило се 1962. када је Раднички изборио свој први улазак у прву лигу, против Вардара, када је неколико хиљада навијача из Ниша отишло у Скопље да подржава свој клуб, а данас уз Раднички неизоставно иде и име МЕРАКЛИЈА верних навијача нашег клуба.

Нишке мераклије више од 25 година неуморно прате Раднички и представљају његов ослонац и у добрим, али посебно у тешким данима за клуб”, рекао је градоначелник.

Реал са Нишаве изнедрио је многа велика фудбалска имена, међу којима су и Драган Пантелић, Миодраг Кнежевић, Љубиша Рајковић, Илија Димоски, Милован Обрадовић, Зоран Бојић, Аца Панајотовић, Мирослав Војиновић, Драган Холцер, Јован Анђелковић, Стеван Остојић, Дејан Петковић Рамбо, Драган Стојковић Пикси.

Филм је дело нишких медијских ентузијаста и продукције “Синопсис” и представљаће комбинацију играно–документарног жанра.

You may also like...