Potpisan protokol o saradnji na izdavanju sabranih dela Branka Miljkovića

image_pdfimage_print

150129-sg-branko-miljkovicNa inicijativu predsednika Skupštine Grada Niša, prof. dr Mileta Ilića, na dan rođenja pesnika, potpisan je Protokol o saradnji na izdavanju sabranih dela Branka Miljkovića. Protokol su potpisali dekan Filozofskog fakulteta, direktorka Niškog kulturnog centra, direktor Narodnog muzeja i direktor Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

Predsednik Skupštine Grada prof. dr Mile Ilić izrazio je zadovoljstvo povodom potpisivanja protokola i naglasio da grad vodi računa da očuva lik i delo velikog pesnika time što Branko Miljković u Nišu ima spomenik, ulicu, knjižaru, jedna škola nosi njegovo ime, postoji književno društvo sa njegovim imenom, postoji nagrada za pesničko stvaralaštvo, a očekuje se u skorije vreme otvaranje i spomen sobe. Gradina je prvi put izdala sabrana dela Branka Miljkovića 1972. godine, a prošle godine kada je proslavljen jubilej, 80 godina od njegovog rođenja, došlo se na ideju da se objavi novo izdanje. Iz budžeta grada izdvojeno je 3.000.000 dinara a krajnji rok za završetak je do kraja 2018. godine.

Predsednik je istakao da mu je drago što grad Niš nije zapostavio kulturu ni u ovim teškim vremenima i da se ove godine očekuje završetak radova na Oficirkom domu, otvaranje velike sale Niškog kulturnog centra i otvaranje spomen sobe Branka Miljkovića, a da je izdavanje sabranih dela Branka Miljkovića poduhvat po kome će nas pamtiti buduće generacije.

“Veoma je važno i to što Niš ima dovoljno potencijala da sopstvenim snagama objavi jedno ovako značajno delo”. rekao je predsednik.

Direktorka Niškog kulturnog centra, Bojana Simović zahvalila je predsedniku Skupštine Grada na inicijativi i podršci a svi potpisnici protokola izrazili su veliko zadovoljstvo i spremnost da ozbiljno učestvuju u izradi ovog značajnog dela za naš grad.

Možda Vas zanima i sledeće...