Потписан протокол о сарадњи на издавању сабраних дела Бранка Миљковића

image_pdfimage_print

150129-sg-branko-miljkovicНа иницијативу председника Скупштине Града Ниша, проф. др Милета Илића, на дан рођења песника, потписан је Протокол о сарадњи на издавању сабраних дела Бранка Миљковића. Протокол су потписали декан Филозофског факултета, директорка Нишког културног центра, директор Народног музеја и директор Народне библиотеке “Стеван Сремац”.

Председник Скупштине Града проф. др Миле Илић изразио је задовољство поводом потписивања протокола и нагласио да град води рачуна да очува лик и дело великог песника тиме што Бранко Миљковић у Нишу има споменик, улицу, књижару, једна школа носи његово име, постоји књижевно друштво са његовим именом, постоји награда за песничко стваралаштво, а очекује се у скорије време отварање и спомен собе. Градина је први пут издала сабрана дела Бранка Миљковића 1972. године, а прошле године када је прослављен јубилеј, 80 година од његовог рођења, дошло се на идеју да се објави ново издање. Из буџета града издвојено је 3.000.000 динара а крајњи рок за завршетак је до краја 2018. године.

Председник је истакао да му је драго што град Ниш није запоставио културу ни у овим тешким временима и да се ове године очекује завршетак радова на Официрком дому, отварање велике сале Нишког културног центра и отварање спомен собе Бранка Миљковића, а да је издавање сабраних дела Бранка Миљковића подухват по коме ће нас памтити будуће генерације.

“Веома је важно и то што Ниш има довољно потенцијала да сопственим снагама објави једно овако значајно дело”. рекао је председник.

Директорка Нишког културног центра, Бојана Симовић захвалила је председнику Скупштине Града на иницијативи и подршци а сви потписници протокола изразили су велико задовољство и спремност да озбиљно учествују у изради овог значајног дела за наш град.

You may also like...