Путевима српске војске

image_pdfimage_print

8_2501_2088_safariУ оквиру обележавања 100 година од почетка Првог светског рата из Ниша је кренуо специфичан Ауто-сафари под називом” ПУТЕВИМА СРПСКЕ ВОЈСКЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ”.

Специфичност овог подухвата је у томе што ће теренским возилима у дужини од око 3. 500 км, бити обухваћено више држава са посебним освртом на трасу кретања главнине Српске војске у Првом светском рату.

Ова експедиција ће кренути из Ниша преко Београда, Шапца, Цера, Колубаре, Црне Горе, Албаније и Грчке преко Македоније до Србије. Експедиција ће имати за циљ да изврши непосредни увид у простор кретања српске војске у Великом рату и сними простор, време и артефакте.

Нишка Војна болница пружиће логистичку подршку експедицији “Путевима српске војске у Првом светском рату”. Саставни део овог пројекта биће и праћење маршуте Сталне моравске војне болнице. С поносом истичемо да је Војна болница у Нишу једна је од ретких у свету која је одржала контиуитет рада у протеклих 137 година постојања и након учешћа у седам ратова током којих је збрињавала рањенике, делећи судбину своје војске и народа.

Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић испратио је припаднике Сафари клуба и предао председнику клуба заставу града Ниша.

“Пожелео бих срећан пут експедицији и да ову трасу прођу без било каквих проблема. Данас обележавамо сто година од почетка Првог светског рата и ово је једна од манифестација којом желимо да се подсетимо славних српских војника који су се како легенда каже ослобађајући своју земљу кретали брже од француских коњаника. Тада смо се борили против надмоћног непријатреља, а и данас се боримо против криминала, корупције, незапослености и свих других пошасти модерног друштва и ја верујем да ћемо као и тада однети победу, уз српску Владу која убеђен сам, има капацитет да се избори са великим проблемима којима смо преокупирани”, рекао је градоначелник Перишић.

You may also like...