Широка друштвена сарадња са Русијом

image_pdfimage_print

9_2478_2065_saradnjarusijaДанас је у кабинету председника Скупштине Града Ниша, проф. др Милета Илића, дан након обележавања Дана Руске Федерације, одржан пријем за највишу делегацију Српско-руског хуманитарног центра, на челу са кодиректором Виктором Сафјановим.

Ово је прва званична посета овог Центра градској Скупштини, приликом које је најпре изражена захвалност руским пријатељима на пожртвованости и залагању током недавне ванредне ситуације у земљи.

Иначе, Српско-руски хуманитарни центар је основан још 2009. године, да би званично почео са радом 2012, а његов пун капацитет деловања се тек очекује. Састанку су осим председника Скупштине и кодиректора Центра, присуствовали и градски већник, проф. др Жарко Ранковић, предсетавници Савеза бораца и Обора за обележавање јубилеја Првог и Другог светског рата.

 Проф. Илић је на састанку истакао да је постојање овог Центра у Нишу компаративна предност града у односу на друге локалне заједнице и да Град Ниш пружа неоспорну подршку његовим активностима.

 Оно што је обележило овај састанак, јесте да се осим разговора о деловању Центра и сарадњи са Градом у случају ванредних околности, разматрало и о широј друштвеној сарадњи, која се тиче односа два народа – руског и српског.

 На састанку су договорени конкретни планови за обележавање важних датума у овој години, везани за годишњице из Првог и Другог светског рата, као што је покретање идеје о подизању споменика посвећеном Другом светском рату, а најављена је и посета великог руског хора, поводом 14. октобра, Дана ослобођења Ниша у Другом светском рату.

 Једна од иницијатива са данашњег састанка, коју је обновио председник Скупштине, јесте и формирање Културног центра Русије, односно Руске собе у Нишу, за шта је потребна подршка Амбасаде Руске Федерације у Београду.

You may also like...