Otvoren prostor za dnevni boravak u Gerontološkom centru

image_pdfimage_print

8_2475_2062_dnevniboravakU Gerontološkom centru u Nišu svečano otvoren prostor za dnevni boravak starijih dementnih osoba. Novoizgrađeni objekat otvorili su Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Majkl Kirbi i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić. Prostor dnevnog boravka moći će da primi 20 starijih dementnih osoba koji će u okviru svog boravka u trajanju od 12 sati dnevno imati kompletnu negu i nadzor, a pri tome neće biti na stalnom smeštaju u ovoj ustanovi.

“Želim da se zahvalim američkoj amabasadi u Srbiji koja je novčanom donacijom u iznosu od 300 hiljada dolara pomogla izgadnju objekta za dnevni boravak dementnih starijih lica. Naša obaveza je da štićenicima ovakvih ustanova obezbedimo dostojanstvenu starost, ovom donacijom učinjen je značajan korak u ovom pravcu, jer će ovaj objekat sa svojih 250 kvadratnih metara moći da zadovolji sve standarde neophodne za smeštaj starijih dementnih lica u okviru dnevnog boravka. Grad Niš je kao sufinansijer u projektu učestvovao plaćanjem naknade za gradsko građevinsko zemljište u iznosu od oko 780 000 dinara”, rekao je gradonačelnik Perišić.

Ambasador Kirbi istakao je da je izgradnja i adaptacija ovog prostora poklon građana SAD-a najstarijoj populaciji Niša kroz partnerstvo evropske komande vojske Sjedinjenih Država i ambasade ove zemlje u Srbiji.

Prostor Centra za dnevni boravak integrisan je na postojeću zgradu Gerontološkog centra i pružnjem svojih usluga pokušaće da kategoriji ljudi koja jedna je od najranjivijih u društvu značajno poboljša kvalitet života. Ovom donacijom američka ambasada pokazuje visok stepen društvene odgovornosti i nedvosmisleno pokazuje da je sastavni deo ovog društva.

Možda Vas zanima i sledeće...