Светски дан самосталног живота

image_pdfimage_print

8_2429_2017_dansamostalnogzivotaЕвропска мрежа за самостални живот ЕНИЛ прогласила је 5. мај за Дан самосталног живота и ове године се тај дан обележава у свим земљама ЕУ на различите начине, али у светлу свеопштих мера штедње које нарочито утичу на подршку самосталном животу особа са инвалидитетом.

 Дан самосталног живота потекао је као тежња америчких активиста средином шездесетих година прошлог века да се укаже на бројне неправилности у свим сферама живота којима се крше права особа са инвалидитетом.

 “Овај дан, прилика је да пружимо подршку Центру за самостални живот особа са инвалидитетом и укажемо на чињеницу да особе са инвалидитетом и даље живе у институцијама, одвојени од стварног света и да је потребна стална подршка овим људима како би остварили своја законска права и како би сви видови дискриминације били искорењени. У филозофији самосталног живота особе са инвалидитетом се посматрају пре свега као грађани па тек онда као корисници услуга здравствених центара. Све ово подразумева И уклањање инфраструктурних И институционланих баријера и усвајање принципа универзалног дизајна који уз учешће персоналних асистената омогућавају достизање једнаких могућности за ову категорију становништва. Центар за самостални живот особа са инвалидитетом у Нишу има 29 корисника односно исто толико персоналних асистената, што је тренутно највећи број персоналних асистената у Србији.

 Важно је показати солидарност са овим особама, којима се глобалним мерама штедње смањују могућности за самостални живот, а примена Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом се одлаже или уназађује”, рекао је градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић поводом дана самосталног живота.

 Ове године на Међународни дан самосталног живота, организује се тзв. “Шетња срама”, марш солидарности у Бриселу, која је део белгијског доприноса међународној кампањи “Зауставите штедњу на инвалидности” коју је организовала Мрежа са самостални живот Европе – ЕНИЛ.

You may also like...