“Наук није баук”

image_pdfimage_print

8_2406_1995_nauknijebaukШести пут заредом у организацији нишке гимназије Светозар Марковић организован је фестивал “Наук није баук” који је кроз претходних пет издања показао да науку можемо посматрати из више аспеката и да она не мора увек бити исувише строга и стерилна.

 Управо овакав непосредан вид упознавања младих људи са научним достигнућима и њиховом практичном применом начин је да се код младих негује онај двоструки вид односа према науци, озбиљан али и популаран.

 Градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић свечано је отворио шесто издање фестивал које се традиционално одржава у холу Електронског факултета у Нишу.

 “Шта је то научник на крају крајева, питање је које сте вероватно поставили себи – мени се чини да је то знатижељан човек који гледа кроз кључаоницу природе покушавајући да схвати шта се догађа. и увек ме ово мистериозно питање о суштини науке врати на једну помало комичну реченицу –кажу да аеродинамички говорећи бумбар не би смео бити у стању да лети. Међутим, бумбар нема појма о томе, па зато и лети.

 Шалу на страну јасно је да без науке нема развоја Србије, и зато је пред свима нама сложени задатак да пре свега подигнемо квалитет образовног и научног система на виши ниво, јер је то заправо услов свих услова”, рекао је градоначелник Перишић.

 Према речима градоначелника највећи потенцијал којим данас наша земља располаже је људски потенцијал. Управо је то оно највредније што и поред не баш сјајних услова живота пружа наду да можемо више и боље. “Наши ученици попут наших спортиста непрестано последњих година освајају медаље на разним међународним такмичењима и показују да је истински квалитет у знању и раду.

 Желим да вас поздравим и пожелим пуно успеха у будућем школовању, али и ваншколским активностима и да у годинама које долазе овај фестивал буде она полазна основа која ће неговати однос младих према науци, уметности и традицији”, закључио је градоначелник Перишић.

You may also like...