Свети Никола

image_pdfimage_print

8_2318_1904_svetinikolaДанас је дан посвећен Светом Николи, крсна слава великог броја домаћинстава у Србији.

 Овим поводом градоначелник Ниша проф. др Зоран Перишић упутио је честитку свим грађанима који славе овог свеца.

 “Свим верницима православне вероисповести који данас славе крсну славу посвећену Светом Николи, најсрдачније честитам славу, уз жељу да са својим најближима и пријатељима уз празничну трпезу у свом дому, проведу лепе тренутке у миру и љубави”.

 Свети Никола је заштитник морепловаца, деце и студената широм хришћанског света, а већини Србаје баш овај светитељ крсна слава. На овај дан, 19. децембар, сви морнари широм света бацају сидра на један дан и одају почаст овом светитељу.

 Он је један од светаца који је успео да уједини Исток и Запад, јер се на његов дан широм света организују разне прославе у његову част. Код Православних Срба ово је најчешћа слава, и док половина слави, друга половина иде на славу.

Какав је био овај светитељ који је живео у 4. веку најбоље говори тропар отпеван у његово име који каже да је Свети Никола био “Правило вере и образац кротости”.

 Упокојио се у дубокој старости 343. године, а мошти му почивају у италијанском граду Барију, који је у току преноса 1071. године био православни град.

 Свети Никола је такође присутан у римокатичким земљама, па за његов дан деца добијају поклоне од старијих и то се сматра за дар од Светог Николе. Такође, Свети Никола се на Западу сматра претечом Деда Мраза.

You may also like...