Predlog za dodelu najvišeg priznanja javnog priznanja grada Niša,nagrade „11. Januar“

image_pdfimage_print

9_2301_1887_nemanjaradulovicU skladu sa „Javnim pozivom“, objavljenim 02. decembra 2013. godine, putem javnog glasila „Narodne Novine“, predlažem da najprestižnije priznanje Grada Niša, nagrada „11. januar“ bude dodeljena muzičkom umetniku Nemanji Raduloviću.

Nemanja Radulović je rođen 1985. godine u Nišu. Do odlaska u inostranstvo bio je učenik Dejana Mihailovića, održao stotine koncerata, osvojio brojna priznanja među kojima „Oktobarsku nagradu Beograda za stvaralaštvo mladih“ (1996) i Nagradu Talenti godine Ministarstva prosvete(1997), a na međunarodnoj sceni – prve i specijalne nagrade u Strezi(1995), Češkoj (Jan Kocijan, 1996), u Litvaniji (Balis Dvarionas, 1997), Poljskoj (Vijenjavski-Lipinski, 1997) i Francuskoj (Jehudi Menjuhin, 1998).

Godine 1998. započeo je studije na Visokoj školi za muziku u Sarbrikenu, u klasi Džošue Epštajna, a od 1999. studira i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Dejana Mihailovića. Sa 14. godina, septembra 2000. primljen je na Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku u Parizu u klasu Patrisa Fontanaroze. Studije je nastavio u Nemačkoj, na Sarskoj visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu. Redovno pohađa postdiplomske studije kod Salvatorea Akarda na Akademiji Valter Štaufer u Kremoni (Italija).

Na konkursu Antonio Stradivarijus u Italiji 2001, osvojio je Drugu nagradu – te godine najvišu dodeljenu nagradu. Iste godine trijumfovao je na konkursu Žorž Enesku u Bukureštu, ponevši Prvu i dve specijalne nagrade žirija. Na međunarodnom takmičenju Jozef Joakim u Nemačkoj 2003. osvojio je Prvu nagradu, a januara 2005. osvojio je visoku nagradu u oblasti muzike, Victoires de la musique (Muzički pobednici), u kategoriji Internacionalno otkriće godine.

Na resitalima, Nemanja Radulović nastupa sa harfistkinjom Marijel Nordman, i pijanistima Suzan Manov, Dominikom Plankadom i Lorom Favr-Kan.

Nastupao je sa mnogim orkestrima, kako u Srbiji, tako i u Rumuniji, Češkoj Republici, Slovačkoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Litvaniji, Poljskoj, Estoniji, Ukrajni, Kini, Koreji, Japanu, na Filipinima, na Tajlandu, a u Francuskoj sa Nacionalnim orkestrom Il-d-Frans, Kanskim orkestrom, Nacionalnim orkestrom Lila, pod upravom dirigenata kao što su Eiži Oue, Daisuke Soga, Kristijan Mandeal, Filip Benter i Vansan Bart. Takođe je sarađivao sa poznatim umetnicima, kao što su Najdžel Kenedi, Patris Fontanaroza, Emanijel Bertran, An Kufelek, Rolan Pidu, Kvarteti Illico, Debussy, Psophos…

Predstavio se u znamenitim koncertnim dvoranama kakve su Tonhallesaal u Cirihu, Théâtre des Champ Elysées i Théâtre Mogador u Parizu, Simfonijska dvorana u Osaki.

Nastupao je na mnogim festivalima u Francuskoj, kao što su „Festival de la Chaise Dieu“, „Flâneries Musicales“ u Remsu, festivali u Vezeru, Avinjonu, Perigord Nuaru, Festival Francuskog Radija u Monpeljeu, kao i na mnogim drugim festivalima u Evropi i Aziji. U sezoni 2006/2007. Nemanja Radulović nastupa u okviru ciklusa Zvezde u usponu, u najuglednijim evropskim koncertnim dvoranama kao i u Carnegie Hall Njujorku.

Ovaj skroman, učtiv i predusretljiv Nišlija, srpski virtouz na violini, danas živi u Parizu i jedan je od najpoznatijih svetskih umetnika na ovom instrumentu. Punio je najveće svetske sale, obišao nekoliko puta planetu, a njegovo ime s najdubljim respektom izgovaraju u muzičkim krugovima od Njujorka do Tokija.

Na osnovu svega navedenog, zbog postignutih rezultata i afirmacije našeg grada širom sveta, predlažem ovim putem, kao građanin Niša, predsednik Skupštine Grada i univerzitetski profesor, muzičkog umetnika Nemanju Radulovića, za najviše priznanje Grada Niša, nagradu „11. januar“ smatrajući da svi možemo biti ponosni što je upravo iz našeg grada ponikao jedan ovakav svetski muzičar i umetnik.

U Nišu, 06.12.2013.
Prof. dr Mile Ilić

Možda Vas zanima i sledeće...