Координаторка за ромску политику Европске комисије Марта Гарсија Фидалго обишла ромска насеља у Нишу

  • IMG-1f9b1e5609f320bad209e96023bd18ec-V
  • IMG-4d6ebd5560e4f93f7a17ac4ce5d5a19d-V
  • IMG-694e3d91bfdee5348e4d468196dba5bd-V
  • IMG-d97e05c8a7f1fb88b6ec0441ecae0af0-V
  • IMG-e2717692ca3ec3dbeac172c3ddb23c0f-V
image_pdfimage_print

Координаторка за ромске политике Европске комисије Марта Гарсија Фидалго и пројектна менаџерка за социјалну инклузију и права мањина при Делегацији ЕУ у Србији Мирјана Максимовић боравиле су у полудневној посети Градској општини Нишка Бања, након чега су у Нишу посетиле и Ромски културни центар у коме је почела бесплатна обука за кројаче.

Посета Нишкој Бањи и Нишу је организована у оквиру пројеката “Успостављање стамбене и финансијске аутономије Рома повратника и интерно расељених лица кроз сарадњу на локалном нивоу” који финансира Европска унија, а спроводе Београдски фонд за политичку изузетност, Лига Рома и Градска општина Нишка Бања.

Током посете Нишкој Бањи координаторка за ромске политике и пројектна менаџерка упознала се са пројектом и постигнутим резултатима, али и посетитиле су три породице из групе повратника по реадмисији. Посету Нишу је завршила обиласком првог Ромског културног центра на Балкану који је отворен у мају ове године.

“Пуно се ради на интеграцији Рома кроз документа, али је јако важно да сазнамо каква је ситуација на терену. Мој генерални утисак након данашњег дана је да има још много проблема и потреба, али ћу отићи са утиском да овде постоје људи који имају воље и спремности и у политичкој сфери и у донаторској заједници, да помогну као и да постоји стварни потенцијал у ромској заједници међу људима са којима смо се данас срели”, казала је координаторка за ромске политике Европске комисије Марта Гарсија Фидалго.

Марта Гарсија Фидалго је, пре доласка у Ромски културни центр, посетила једну повратничку ромску породицу са петоро дивне деце.

“Схватили смо да би без икакве помоћи било, заиста, тешко да ова породица направи било какву будућност за себе. Међутим, видимо да овде постоји добра воља и општина и невладиних организација и Европске комисије да помогну овим породицама. Уз ту подршку оне ће у будућности моћи да напредују”.

Координаторка за ромске политике Европске комисије Марта Гарсија Фидалго је додала да они пуно раде у вези положаја мањина, а нарочито у вези са ромском мањином. Желе да интеграција Рома постане важан део политичког програма.

“У политичкој сфери можемо да направимо везу између интеграције Рома и придруживања ЕУ зато што желимо да и они политичари који нису много заинтересовани за питање Рома, али јесу за придруживању ЕУ, схвате да је интеграција Рома један од услова за то, али права интеграција, на терену”, истакла је Фидалго.

You may also like...