“Караван игре” по други пут у Нишу

  • IMG-2f8dad903a8250d80ab68b6fa1e47aa5-V
  • IMG-4b946014c6a06fda525ceab34c94ba36-V
  • IMG-17ef1f741b3bb6710160fd7174df1f8d-V
  • IMG-cfd47ad5433d6de9f186af2b667b2a51-V
image_pdfimage_print


 

Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, отпочели су у септембру 2017. године реализацију пројекта Караван игре. Програмом је било обухваћено 15 градова у Србији, а реакције публике су превазишле очекивања организатора.

 Зато је Фондација Арт Ментор подржала другу едицију овог мултидисциплинарног пројекта, који има за циљ да кроз различите активности приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима. Укупно 10 градова током 2019. и 2020. године, домаћини су 2. Каравана игре.

 Караван игре је намењен едукацији и стипендирању талената. То је пројекат који укључује сасвим нову публику у праћење балета и савремене игре, и истовремено подстиче локалне организације да развијају продукциону мрежу и поставе темеље креативних индустрија, посматрајући културну понуду као вредан туристички потенцијал. Кроз интензивне програме Каравана игре, сагледава се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите образовне програме, као и технички капацитети за успостављање домаћих и иностраних гостовања.

Програм Каравана игре обухвата изложбе, филмски програм, презентације, представе и гала концерте у извођењу првака и солиста балета, али и ученика балетских школа из Београда и Рима. Караван игре доноси курсеве балета и савремене игре за све генерације, који се завршавају отвореним презентацијама. 

 За остваривање овог пројекта, Национална  фондација за уметничку игру користити велики део сопствених ресурса, од филмског и фотоархива, до ангажмана професионалаца различитих занимања, односно бројних играча, кореографа, педагога, корепетитора, историчара игре, композитора, балетских критичара, ученика балетских школа… Сви програми су за публику бесплатни, а циљ је да планиране активности у сваком граду окупе посетиоце и учеснике свих генерација.

У Нишу ће се  караван игре одржати 21 октобра у Дому војске .Програм представе у Нишу обухвата-  Ла Вие парисјен у извођењу младих играча, ученика италијанских и српских балетских школа, узраста од 10 до 16 година. Посебни гости ове представе су прваци Балета Народног позоришта из Београда, Ана Павловић и Јован Веселиновић. Костиме потписује Мима Маџарац, а асистент кореографа је Марија Јанковић. Програм почиње у 17 сати ,а од 19 сати је заказан Гала концерт .

You may also like...