Међународни дан слепих и слабовидих

  • IMG-91b9301353460e40078ed33d958a2fc3-V
  • IMG-91b9301353460e40078ed33d958a2fc3-V
image_pdfimage_print

 

 

У Србији се 15.октобра обележава  међународни дан слепих и слабовидих. Познат и као “Дан белог штапа”, овај дан у Србији обележава више од 12.000 слепих и слабовидих, колико, према подацима Удружења “Бели штап”, у нашој земљи има особа које не виде или имају проблема са видом.

Градска већница задужена за социјална питања Тијана Ђорђевић Илић изјавила  је овим поводом да Град Ниш у оквиру својих надлежности  помаже организацијама слепих и слабовидих са милион и триста педесет хиљада динара годишње кроз програмске активности.

Тако је тренутно у припреми пројекат „Један лаки корак“ на основу којег ће у одређеним деловима града бити изграђена тзв. тактилна поља безбедности,намењена слепим и слабовидим људима.Ова врста помоћи подразумева изградњу тактилних поља безбедности  у близини саобраћајних раскрница или пешачких прелаза која помажу људима са овом врстом инвалидитета да се лакше сналазе у простору и безбедно прелазе улицу.

Активности које у оквиру својих надлежности и пројеката предузима Град Ниш су још и афирмација Савеза слепих и слабовидих ,али и свеукупна заштита ове категорије становништва  кроз пружање правне помоћи, психо-социјалне подршке и задовољавања свих њихових културно-уметничких, спортско-шаховских и рекреативних потреба.

You may also like...