САРАДЊА НАУКЕ И ПРИВРЕДЕ ПОДСТАКНУТА МЕРАМА ПРОГРАМА ЛОКАЛНОГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА

  • P1270827
  • P1270805
  • P1270806
  • P1270808
  • P1270815
  • P1270818
image_pdfimage_print

ПРЕДСТАВНИЦИ КЛЕРПА У ПОСЕТИ МИНГ КОВАЧНИЦИ

Представници Канцеларије за локални економски развој и пројекте Града Ниша обишли су данас Предузеће за производњу, инжењеринг, ковање и машинску обраду у железници, пољопривреди, рударској и индустрији хидраулике „МИНГ Ковачница“ д.о.о., учесника пројекта „Креирање одрживих иновација за унапређење конкурентности предузећа“, који реализује Висока техничка школа Ниш. Пројекат се реализује у оквиру Мере унапређење конкурентности – унапређење сарадње привреде и научно-образовних институција Града Ниша – Канцеларије за локални економски развој и пројекте.

Према речима професора Високе техничке школе Милоша Ристића пројекат директно повезује производна предузећа из области машинства  са научно-образовном институцијом у циљу унапређења производних процеса и процедура предузећа. Такође, истакао је Ристић, конкурентност предузећа повећава се рационалном употребом сировина и материјала, ефикасним коришћењем опреме, оптимизацијом производног процеса, флексибилним производним системима, као и континуалним обукама и едукацијама запослених.

Пројекат је осмишљен да током свог трајања од 7 месеци унапреди модел сарадње између носиоца пројекта, Високе техничке школе и предузећа – партнера на пројекту, у овом случају Минг ковачнице, предузећа Феникс бб и Балкан.

Општи циљ пројекта је подизање конкурентности предузећа кроз унапређење производног процеса и процедура и обуку запослених према захтевима тржишта у партнерству са научно образовним институцијама, као и развијање модела стручне праксе студената у циљу ефикаснијег запошљавања дипломираних студената.

Студенти, њих 25, задовољни су што имају прилику да пре стицања дипломе и у пракси примене оно што уче током свог школовања. Неки од њих прате процес производње, неки су у контроли квалитета, али је општи утисак да им пракса у Мингу изузетно значи, а уједно може бити и добра препорука за запослење након окончања студија.

Са задовољство су пристали да учествују у пројекту, кажу у Минг ковачници. Према речима директора Предрага Маџаревића, Минг тренутно има 180 запослених а потребе за радном снагом има још. На жалост, тешко се долази до нових радника, не само у производњи, већ и у комерцијали, финасијама, истиче Маџаревић. Он додаје да Минг ковачница, од тренутка када је 2006. приватизована, знањем и напорним радом, не само новог руководства него и запослених, успела да се пробије на тржишту, да квалитетом својих производа стекне реноме и постане препознатљива, како у Србији, тако и ван њених граница.

Са своје стране, Канцеларија за локални економски развој и пројекте, као неко ко се у име Града Ниша бави привлачењем инвеститора и пружањем подршке привреди, кроз Програм локалног економског развоја за реализацију овог пројекта издвојила је нешто више од 900 хиљада динара. „Овакви пројекти директно помажу привреди да унапреди своје производне процесе, али и образовању да унапреди своје образовне, односно наставне процесе. У томе и лежи наша улога, да подстичемо сарадњу привреде и образовних институција, да их повезујемо и да заједнички утичемо на стварање повољније пословне климе у граду“, рекао је приликом обиласка Минг ковачнице начелник Канцеларије за локални економски развој и пројекте Милан Ранђеловић. „Пре две године кренули смо са директном подршком привреди кроз Програм локалног економског развоја, ове године ћемо наставити јер су досадашњи резултати показали да има потенцијала да се привреда у Нишу унапређује, да мере дају резултате и да позитивно утичу на пословање малих и средњих предузећа, али и подстичу људе са идејама на отварање нових“ поручио је Ранђеловић.

You may also like...