ODRŽANO TRADICIONALNO NIŠKO SAVETOVANJE EKONOMISTA

  • IMG-5064b64aaec824fe94462655aa4c3ed7-V
  • IMG-a9764ca7158612e514a1fc0cff3cf767-V
  • IMG-b632e38e98366a5be6ad8e1ec4f285f6-V
  • IMG-c30714b2f3e386d18010f73525af4a2f-V
  • IMG-cc267e8eb2e6e1355bfad4afb12338eb-V
  • IMG-fca4ba3baf99aabe452e3b0de2f4b811-V
image_pdfimage_print

  U okviru Foruma naprednih tehnologija, danas je u Oficirskom domu održano tradicionalno Savetovanje ekonomista u organizaciji Društva ekonomista Niša.

  I ovogodišnji skup okupio je vodeće domaće stručnjake iz ekonomskih nauka, predstavnike privrede, komore, lokalne samouprave, a tema panel diskusije bilo je upravo mesto naprednih tehnologija u funkciji ekonomskog razvoja.

  Predsednik Društva ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović istakao je da je uloga i važnost modernih tehnologija u današnjoj svetskoj privredi nemerljiva, i da se i mi moramo rukovoditi tim primerom.

  ”Iako mi Belorusiju doživljavamo drugačije, činjenica je da gotovo 30 BDP ta zemlja ostvaruje kroz IT sektor, a da ne pominjemo Irsku i mnoge druge razvijene, zapadne zemlje. To treba da bude i naš cilj, da kroz stvaranje zakonskog, poslovnog  i svakog drugog ambijenta pomognemo razvoj kompanija koje se bazraju na naprednim tehnologijama, i pokušamo da što pre dostignemo da njihovo učešće bude bar 20 odsto od našeg društvenog proizvoda”, rekao je Vlahović.

  Gradonačelnik Darko Bulatović je ponovio da Niš teži da bude centar naprednih tehnologija, ne samo u zemlji nego i u čitavom regionu.

  ”Obrazovanje, privreda i napredne tehnologije predstavljaju partnerstvo za budućnost Niša! Upravo u njima leži snaga i najjači kapacitet ovoga grada! Jedinstvo ova tri segmenta krunisaćemo izgradnjom Naučno-tehnološkog parka – najvećom i najmoćnijom investicijom u znanje, u nauku i mlade ljude grada Niša ali i čitavog regiona! Kamen-temeljac ovom modernom gigantu znanja i naučno-istraživačkog rada zvanično ćemo postaviti 21. novembra u prisustvu predsednika države i predsednice Vlade Republike Srbije. Koliko je ovo značajan događaj za grad Niš ali i čitavu državu jasno pokazuje činjenica da će svečanom otvaranju prisustvovati i najviše državno rukovodstvo”, rekao je Bulatović.

”Mi smo ponosni na to da je naš nišlija Nikola Božinović među svetskim igračima u IT industrije, ali želimo da stvorimo uslove da neki novi Božinovići nikada ne odu iz našeg grada iz naše zemlje, nego da ostanu i stvaraju ovde, i to je uloga države i grada, da stvorimo stmosferu i ambijent, koji će omogućiti, ne samo da se stvaraju takvi pojedinci, takve kompanije, nego i da se naše društvo, država i grad razvijaju”, poručio je Gradonačelnik Niša.

Predsednik Društva ekonomista Niša prof. Dr Boban Stojanović je rekao da je i cilj današnjeg okupljanja upravo da se ukaže na uočene probleme i nedostatke, i  predlože rešenja, kako bi napredne tehnologije zaista i postale jedan od glavnih pokretače privrede Niša i Srbije u budućnosti.

 

Možda Vas zanima i sledeće...