Форум напредних технологија

  • IMG-03322ef82aaaeca578346e42b1c6ace3-V
  • IMG-f9708d7c9d470b32469c4488d828e3f3-V
  • IMG-07efb7cb18f4588e161adadaa3d7ee1a-V
  • IMG-8dff2bff95b2265abf1597ab2910b422-V
  • IMG-14ce33d5e52d6917e17f223a00901d58-V
  • IMG-86b9185a2318672593e67e1782f2c97a-V
  • IMG-337b73b5c023e62a3b10a574c4f6ca66-V
image_pdfimage_print

Четврти Форум напредних технологија одржаће се у Официрском дому у Нишу од 6. до 8. новембра. Према речима Михајла Здравковића, градског већника и председника радног тима овогодишњег форума, циљ ове манифестције је мапирање Ниша као града напредних технологија.
„Желимо да промовишемо циљеве за које смо се залагали претходних година, да те циљеве ревидирамо са нашим партнерима и стручњацима кроз панеле који ће се одржавати сва три дана, као и да привредни субјекти који послују на територији нашег града виде шта је то што могу да очекују, али и да ми чујемо од њих шта је то што они раде. Поред тога, желимо да незапосленима током трећег дана пружимо могућност да пронађу запослење у компанијама које ће потраживати раднике“, каже Здравковић и додаје како очекује да компаније у оквиру сајамске поставке прикажу своја најновија решења и производе, као и да се дефинишу циљеви за наредне године у области напредних технологија.
Према речима Александра Милићевића, директора Регионалне привредне коморе Нишавског, Пиротског и Топличког управног округа, форум еволуира из године у годину, а у складу са тим се и град отвара у том смеру.
„Долазе нове компаније које развијају нове технологије, а ове године форум треба да добије национални значај. Томе у прилог говори и чињеница да ће на отварању форума бити представника републичких органа на највишем нивоу, а очекујемо да ће их бити и током целе манифестације. Такође, присуствоваће и представници великих компанија“, каже Милићевић и додаје да ће на панелима бити доста учесника како из земље, тако и из иностранства, све у циљу повећаног запошљавања и бољих резултата у привреди и економији. Поред тога, треба радити и на повећању квалитетне радне снаге и побољшању конкурентности како би једна компанија која послује у Нишу била што успешнија, додаје он.
Раст у области напредних технологија огледа се у броју компанија, повећаном обиму послова и извозу, али неминовно тај раст прати и већи број запослених, каже Бобан Матић, директор Националне службе за запошљавање – филијала Ниш.
„Људски ресурси су најбитнији фактор за напредовање у било којој области, па је из тог разлога саставни део форума и специјализовани сајам запошљавања. Ту ће на једном месту бити образовне институције Града Ниша и привреда. Треба видети које су то потребе привреде, какав је технолошки развој у свету и да ли наш образовни систем може да прати трендове у напредним технологијама“, прича Матић и додаје да ће компаније које буду учествовале у форуму показати потребу за кадром који им је неопходан како би наставили свој раст и развој.
„То је прилика за све незапослене Нишлије, али и оне који већ раде, да предају молбе жељеним компанијама и да евентуално дођу до посла. Такође, тог дана ће бити и специјализовани сајам професионалне оријентације на коме ће учествовати све еминентне школе и факултети са територије нашег града, који школују кадар способан да се носи са технолошким развојем у свету“, најављује Матић.
Према његовим речима, Сајам професионалне оријентације прилика је да ученици завршних разреда основних и средњих школа на једном месту виде чиме то располаже град, у којим средњим и високим школама, али и факултетима могу да стекну формално образовање, али оно што је најбитније – да то своје образовање примене у компанијама које раде у Нишу. Најбитније је, каже Матић, да млади остану да раде у граду, а да буду конкурентни на светском тржишту.
На претходна три сајма која су одржана у оквиру Форума напредних технологија највише су се тражили електронци, машинци, стручњаци из ИТ сектора и сви они који имају посебне сертификате за посебне вештине и знања из машинства, електронике и медицине.
Панели који ће се одржавати сва три дана треба да покажу шта су трендови у области дигитализације, где су Ниш и Србија тренутно позиционирани, али и да охрабри компаније да користе високотехнолошка решења у свом пословању.
Форум ће пратити и изложба „Ниш, град електронике кроз време“, представљање монографије „Ниш – град напредних технологија“, као и традиционална додела награда у области напредних технологија за најуспешнију компанију, најбољим студентима и младим предузетницима из ове облести.
Постхумно ће бити додељена награда за најуспешнијег стручњака у региону у области напредних технологија професору Горану Ђорђевићу за допринос развоју напредних технологија.

You may also like...