PROJEKAT IZGRADNJE FABRIKE ZA PRERADU OTPADNIH VODA ODVIJA SE PLANIRANOM DINAMIKOM

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
image_pdfimage_print

U gradskoj kući danas je održan sastanak Projektnog odbora za implementaciju projekta Sakupljanja i prerade otpadnih voda u Gradu Nišu, odnosno za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Sastanku, kojim je predsedavao Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, kao predsednik Odbora,  pored predstavnika  Grada Niša i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP), prisustvovali su i predstavnici  Ministarstva za zaštitu životne sredine, Delegacije Evropske unije u Srbiji,  Švedske organizacije SIDA, kao i predstavnici španske konsultantske agencije EPTISA,  zadužene za implementaciju projekta ispred Vlade Švedske koja i finansira ovaj projekat.

Predstavnici KLERP zaduženi za sprovođenje ovog obimnog i važnog posla, izvestili su učesnike sastanka o dosadašnjim rezultatima i trenutnoj dinamici po ko kojoj se realizuju predviđene aktivnosti.

Kao najvažnije, istaknuto je da se eksproprijacija zemljišta odvija bez teškoća i po planiranoj dinamici, kao i pribavljanje potrebnih mišljenja i saglasnosti nadležnih organa i institucija. Takođe, naglašen je i veliki napredak u izgradnji kanalazacione mreže i kolektora u svim delovima grada, kao i pribavljanju nedostajuće urbanističke dokumentacije.

Predstavnici Delegacije Evropske unije su istakli zadovoljstvo dosadašnjim učinkom na realizaciji, kako su rekli, jednog od najvažnijih i najvećih infrastrukturnih i ekoloških projekata u Srbiji, i pohvalili izuzetnu saradnju sa svim strukturama u Gradu Nišu, ali i nadležnim državnim institucijama, koje su  prepoznale važnost ovog projekta, i u punoj meri daju svoj doprinos da do njegove realizacije dođe u predviđenom roku.

Gradonačelnik Bulatović je  istakao da je zadovoljan do sada učinjenim i činjenicom da nisu uočeni problemi koji bi eventualno ugrozili ili usporili realizaciju ovog za Grad izuzetno važnog posla.

”Grad i Republika, kao i svi ostali, idu čvrstim koracima napred ka uspešnom završetku posla. Grad je apsolutno posvećen da sve rokove i vreme svedemo na najmanju moguću meru i izražavam optimizam da će ovaj projekat biti uspešno realizovan u planiranom roku”, rekao je Bulatović.

Da podsetimo, projekat ”Postrojenje za preradu otpadnih voda” podrazumeva izgradnju fabrike za prečišćavanje  i preradu otpadnih voda i mulja na lokaciji Ciganski ključ i glavnog kolektora, kao i rekonstrukciju i proširenje postojeće kolektorske mreže. Vrednost projekta je 55 miliona Evra i finansiran je od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA).

Možda Vas zanima i sledeće...