GRAD NIŠ PREDSTAVIO PROJEKTE IZ OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE DELEGACIJI AMERIČKE DRŽAVE MERILEND

image_pdfimage_print

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima sastao se sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom i privredno-političkom delegacijom države Merilend iz SAD-a kojima je prezentovano nekoliko projekata iz oblasti zaštite životne sredine-deponija Keleš i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Gradonačelnik se nada da će nakon ove prijateljske posete doći do uspostavljanja konkretne saradnje dvaju zemalja.

Zamenik državnog sekretara Merilenda Luis Borunda istakao je da je jako zadovoljan posetom Srbiji i projekte iz Niša ocenio jako interesantnim. On je naglasio da će oni svakako doprineti privrednom razvoju Niša. Ono što se dešava na polju ekonomskog razvoja ovde u gradu je paralelno sa prioritetima na kojima mi kao država Merilend insistiramo u našem radu, a to su zaštita životne sredine, infrastruktura, obrazovanje i infrastruktura koja doprinosi boljem privrednom razvoju.

Ministar Trivan je naglasio da Srbija velikim koracima korača ka zaštiti životne sredine, stekli su se uslovi za to, ovde ima prilično znanja ali nam nedostaje novac i deo tehnologije. On je istakao da je zato potrebno potražiti finansijsku pomoć da bi se investiralo u zaštitu životne sredine i da nema oblasti koja ne dotiče životnu sredinu. Zahvalio je delegaciji iz Merilenda što je dovela i predstavnike 15 kompanija iz oblasti zaštite životne sredine sa kojima se intenzivno razgovara o uspostavljanju saradnje, u oblastima otpadnih voda i remedijacije zemljišta. Takođe, zahvalio je državi Merilend na donaciji sistema za efikasnu i modernu, ali i brzu  analizu kvaliteta zemljišta koji je Srbiji preko potreban. On je naglaasio da će ova saradnja biti dugoročna i da će dati rezultate.

Možda Vas zanima i sledeće...