ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ НИША И КУРСКА

image_pdfimage_print

Делегација Града Ниша посетила је братски Курск, у Руској Федерацији, поводом прославе Дана овог града.

Посебан повод за ову посету било је обележавање десет година од потписивања Споразума о сарадњи између Ниша и Курска. Поред овог јубилеја, у Курску је обележено и 25 година од успостављања сарадње са немачким градом Витеном и 15 година пријатељских веза са пољским градом Дебно.

Гости који су присуствовали празничним манифестацијама имали су прилику да у фоајеу Администрације града Курска виде изложбу фотографија посвећену историји сарадње између Курска и Ниша, као и остала два града.

На свечаној седници Скупштине града Курска руководиоцима делегација градова Ниш, Витен и Дебно уручена су поздравна писма поводом поменутих јубилеја.

Пријатељски односи између Ниша и Курска датирају још из 1920. године, када је икона „Знамење Мајке Божије“ Курскаја Коренаја, била на чувању у Нишу.

У међувремену, ти односи су прекинути услед бројних ратова, али из те везе проистекла је даља сарадња између наших градова.

Много година касније, на обострану иницијативу два братска града, започети су преговори, како о поновном успостављању, тако и могућем проширењу сарадње у разним областима.

У септембру 2006. године дугогодишњи пријатељски односи између наша два града коначно су добили и своју  правну форму. Потписан је Споразум о сарадњи између Града Ниша и Града Курска.

Пре две године откривена је спомен плоча у једној улици у Нишу, која сада носи назив “Курска улица”.

You may also like...