Otvoren 9. Međunarodni studentski festival folklora

image_pdfimage_print
Defileom kroz Obrenovićevu ulicu i nastupom ansambala na amfiteatru na Keju, počeo je 9. koji će se završiti 20. jula velikim koncertom na Letnjoj pozornici. Ove godine Nišlije će moći da vide folklorne ansamble iz šest zemalja, a najveća atrakcija festivala su učesnici iz San Hozea (Kostarika), koji su prvi put u Srbiji.
Pred prepunim amfiteatrom na Keju svoju bogatu folklornu tradiciju predstavili su  ansambli iz Bugarske, Mađarske, Slovenije, Rumunije, Kostarike i Srbije.U ime grada Niša prisutne je pozdravila gradska većnica resorno zadužena za kulturu Jelena Mitrovski.
Folklorni ansambl „Dragatuš“ iz istoimenog mesta u blizini Črnomlja (Slovenija), sledeće godine slavi 60 godina postojanja. Iako Dragatuš broji tek 250 stanovnika, njihov ansambl ima 50 članova, a igre uvežbavaju vikendima.
Selo Dragtuš četvrto je po veličini u oblasti Bela Krajina u Sloveniji, a u ovoj oblasti koja ima 26.000 stanovnika aktivno radi osam folklornih grupa. Ansambl „Dragatuš“ je 2014. godine bio predstavnik Slovenije na Folklorijadi u Mađarskoj.
Posebnu pažnju privlače jako interesantni gosti iz Kostarike.Ova latino-američka zemlja  se nalazi u Srednjoj Americi, okružena Nikaragvom, Panamom, Karipskim morem i Tihim okeanom. Podneblje je svakako uticalo na živopisne nošnje, muziku i ritmove koji podsećaju na meksičke. Folklorni ansambl „Rejkure“dolazi na Festival iz glavnog grada San Hosea.
20. jula na Letnjoj pozornici svi ansambli će imati celovečernji koncert, a cena ulaznice je 200 dinara. Organizator Međunarodnog studentskog festivala folklora je devetu godinu za redom Studentski kulturni centar Niš.

Možda Vas zanima i sledeće...