Светски дан срца

image_pdfimage_print
Светски дан срца се од 2000. сваке године обележава у целом свету са циљем да се повећа ниво свести становништва о томе да се обољевање и умирање од кардио-васкуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота и на тај начин продуже продуктивне године живота радно активног становништва, смање трошкови лечења и економске последице.
Смањењем фактора  ризика за појаву болести срца и крвних судова превентивно се делује на појаву кардио-васкуларних болести.
   Данас је готово опште познато да пушачи имају двоструко до троструко виши ризик за појаву срчаног и можданог удара, у поређењу са непушачима.Такође   ,неправилна исхрана један је од фактора ризика, а сматра се да је недовољан унос воћа и поврћа одговоран за настанак 20% свих болести срца и крвних судова.   Недовољна физичка активност значајно доприноси старењу крвних судова ,a представља и фактор ризика за настанак гојазности, шећерне болести и повећаног крвног притиска.Свакодневна получасовна шетња брзим ходом смањује ризик од срчаног удара за 18%, а од можданог удара за 11%.
   Болести срца се могу у великој мери спречити и контролисати усвајањем здравих навика као што су правилна исхрана, редовно бављење физичком активношћу и остављањем пушења. Такође средина у којој живимо може имати велики утицај на људе да направе здраве изборе за здраво срце.  Ове године у оквиру обележавање  светског  дана срца посебно се апелује на локалне заједнице да постану здраве средине у којима ће људи имати могућност да праве здраве изборе , а које се односе на  повећаање  квалитета физичког васпитања у школама,обезбеђивамје здраве хране у школама, болницама, клиникама И предузећима.

 

You may also like...